30 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Nyheder
Nyheder totalt: 8294
i dag: 0
25618 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

kilde :Jyllands-Posten, Vejle Amt
Bjørnekloen skal væk fra vore vandløb 
Tirsdag d. 9 juli 2002 - af  Mogens Laursen  Læst 913 gange.
Den forhadte kaukasiske skærmplante, der ubekæmpet spreder sig om en steppebrand, har fået miljøminister Hans Christian Schmidt (V) til at foreslå en diskussion af det sprøjteforbud, som hans forgænger Svend Auken (S) indgik en frivillig aftale om med kommuner og amter i 1998. Den totale udfasning af pesticider som ukrudtsbekæmpelse på offentlige arealer skulle være trådt i kraft fra årsskiftet.

Alternativet til de kemiske bekæmpelsesmidler og de pesticider, man ellers nødig ser sive ned til grundvandet, er nemlig besværlig manuel bekæmpelse, der forventes at nå et omfang, som vil sprænge alle budgetter:
Ministeren beskriver nu en eventuel lempelse som en »acceptabel løsning«:
»Bjørnekloens hastige spredning bekymrer mig meget. Planten forarmer naturen. Bekæmpelse med skuffejern er simpelthen ikke nok, fortæller mine embedsmænd mig. Jeg er indstillet på, at vi finder en løsning og udelukker ikke nogle muligheder,« siger Hans Christian Schmidt, der skal diskutere sagen med bl.a. Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen på et møde i september. Ministeren understreger dog, at eventuel fortsat sprøjtning kun er til diskussion i forhold til bjørneklo. Ikke generelt.

Udover muligheden for at fastholde punktsprøjtning af bjørneklo er ministeren også indstillet på lovgivningsmæssigt at indføre en form for privat bekæmpelsespligt, der tvinger grundejerne til at tage hånd om de planter, der befinder sig på privat ejendom. På samme måde som landmænd har pligt til at bekæmpe flyvehavre.
Kæmpe-bjørneklo er en smuk og meget imponerende plante alene på grund af sin store størrelse. Ikke desto mindre er den uønsket i naturen og har fået prædikatet: ´´Danmarks mest frygtede landskabsukrudt´´.

Modsat naturligt forekommende plantearter har kæmpe-bjørnekloen ingen effektive fjender i Danmark, og dens evne til at formere sig er meget stor.
Hver plante producerer flere tusinde frø, hvoraf ca. 1/4 er spiredygtige og bevarer spireevnen i årevis. Planten menes at være to- til mangeårig, men den dør normalt efter blomstring.


Kortlægning af bjørnekloen

I 1999 startede Vejle Amt en kortlægning af kæmpe-bjørnekloen. I første omgang med fokus på ådalene, siden også forekomster uden for ådalene.

Udover amtets medarbejdere har kommuner, naturvejledere, Danmarks Naturfredningsforening, Kolding Tekniske Skole´s Jordbrugslinje og interesserede borgere bidraget med oplysninger.

Resultatet er i dag, at der er registreret næsten 1200 forekomster i hele amtet, som er lagret på GIS.

SE se linket HER Amt kortlægger kæmpe-bjørnekloen for at skabe grundlag for en prioriteret og systematisk bekæmpelse. Samtidig er der igangsat et forsøgsprojekt med henblik på helt at udrydde planten i et vandløbssystem.

”Den rekreative værdi forringes, da man ikke uhindret kan færdes i områder med bjørneklo pga. risikoen for at få den giftige plantesaft på huden. Langs vandløb øges risikoen for erosion.”

”Naturbeskyttelsesloven, der bl.a. tilsigter at beskytte naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder. Der er ingen særlig lovgivning vedr. kæmpe-bjørneklo.”


<< Tilbage    Send til en fiskekammerat

Sommerhus på Langeland
Sport Dres
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard